Blogi: Hauskaa ja liikunnallista Vappua!

Hauskaa ja liikunnallista Vappua!

Arto Tiihonen

Hauskaa ja liikunnallista Vappua!

Vappu on kevään hauskin juhla. Sitä se on varmasti tänä vuonnakin, vaikka elämmekin poikkeustilassa. Mikä Vappuna on hauskaa: sima ja munkit, vappumarssit, ilmapallot, tekonenät ja laulaminen. Aurinko paistaa ja lunta sataa tai sitten on vaihtelevaa säätä eli kaikki vuodenajat yhden vuorokauden aikana. Sellainen on suomalainen vappu.

Mutta entä poikkeustilavappu? Miten se poikkeaa normaalista? Ei kai sen tarvitse niin kovin paljon poiketa, vaikka monet viettävätkin sitä vain perheensä kesken. Vappumarssinkin voi tehdä lähiluontoon. Voitaisko siellä laulaakin tai ottaa sima-munkki –eväät mukaan?

Vappunenät ja ilmapallotkin sopivat retkelle mukaan. Minä ainakin muistan, että jossakin vaiheessa vappua se ilmapallo kuitenkin karkasi tai oli ”väsähtänyt”. Ei siis haittaa, jos sen jossakin vaiheessa vappua menettää. Kannattaa kuitenkin viedä pallot roskiksiin eikä jättää niitä luontoon.

Ihan varmaa on, että tästä vapusta tulee erilainen kuin ennen, joten kannattaa satsata siihen. Voimmeko saada samanlaisia kokemuksia kuin normaalivapuista, vaikka emme pääsekään yhdessä nurmikoille tai yhteisille bilepaikoille?

Hauskoja vappuleikkejähän on vaikka kuinka paljon ja voimme pelata niitä virtuaalisestikin ystäviemme ja sukulaisten kanssa. Tai ainakin voimme lähettää kuvan tai videon leikeistämme.

Itse aion lähteä lapsenlapseni kanssa vappupallo-ostoksille ja aiomme syödä lasten ja naapureiden kanssa ulkona. Pelaamme myös mölkkyä. Vaimon kanssa lähdemme luontoretkelle eväineen kaikkineen. Pidämme turvavälit muihin ihmisiin – voimme silti hyvin jutellakin heidän kanssaan. Ei se nyt niin paljon haittaa. Onhan tähän jo totuttu!

Varmasti monen kärsivällisyys on koetuksella, kun vappunakaan ei saa juhlia elämyksellisesti. Oma ohjeeni on, että monet muut kokemukset ovat oikeasti tärkeämpiä kuin elämykset. Asiasta lisää blogissani, jossa pohdin elämyksellisyyden merkityksiä, mutta myös sen rajoja.

Eli oikein kokemuksellista ja monin tavoin merkityksellistä Vappua!

Tiihonen A. 2015. Elämyksellisyyttä liikunnassa – riittävästi, muttei liikaa eikä liian vähän. (http://omaliikunta.fi/asiantuntijat/elamyksellisyytta-liikunnassa-riittavasti-muttei-liikaa-eika-liian-vahan).   Blogi Omaliikunta.fi –sivulla 18.2. 2015.