Blogi: Leikkiminen on nyt kaikkien työtä

Leikkiminen on nyt kaikkien työtä

Arto Tiihonen

Leikkiminen on nyt kaikkien työtä

Liikuntasosiologian ensimmäinen professori Kalevi Heinilä ihmetteli 1960-luvun alussa omaa virkaansa, koska urheilu ja liikunta olivat silloin monen mielestä ihan turhaa touhua. Ihmiset tekivät ruumiillista työtä ja joutuivat liikkumaankin paikasta toiseen kävellen ja pyöräillen – talvella hiihtäen. Liikuntasosiologian lähtökohtahan oli kansainvälisessä ”joutilaisuuden” tai ”vapaa-ajan” tutkimuksessa, englanniksi ”leisure studies”.

Suomessa ei sellaista joutilaisuutta vielä paljon ollut, lauantaitkin olivat vielä työ- ja koulupäiviä. Muistan, kuinka kotikylässänikin ihmeteltiin isääni, joka harrasti urheilua ja leikki kylän lasten kanssa niukalla vapaa-ajallaan. Leikki ei ollut aikuisen työtä.

Ajat ovat muuttuneet jo ennen tätä poikkeustilaakin. Iso osa kansantaloudestammekin rakentuu vapaa-ajasta ja varsinkin leikkimisestä ja pelaamisesta. Urheilu, kulttuuri ja matkailu, mutta myös peliteollisuus ovat isoja kansantaloutemmekin liikuttajia.

Moni muukin työ on muuttunut yhä enemmän ”pelillisemmäksi”, virtuaalisemmaksi ja sellaiseksi, jossa on leikkimäisiä elementtejä. Ne eivät ole ihan totta, mutta voisivat olla, ja ehkä tulevaisuudessa ovatkin. Opiskelijoillekin sanotaan, etteivät he voi tietää, mitä ammatteja tulevaisuudessa on tarjolla. Opiskellessa niitä pitääkin ikään kuin leikkiä.

Nyt poikkeustilan aikana teemme digiloikkaa, mutta teemme myös jonkinlaista ”leikkiloikkaa”. Kotona käydään koulua, mutta kotona pitäisi leikkiäkin. Leikin avulla sitä paitsi oppii usein paremmin kuin väkisin puurtamalla. Opettajatkin joutuvat keksimään motivointikeinoja, joilla lapset oppisivat kotioloissaan. Leikki on siihen oiva väline.

Somessakin näkee nyt paljon leikillisiä haasteita, joilla ihmiset saavat merkitystä korona-arkeensa. Minäkin olen yrittänyt ratkaista matikkatehtäviä, joihin on piilotettu kuva-arvoituksia, jotta kyse ei olisi pelkästään päässälaskutaidosta, vaan myös ”hoksottimien” käytöstä. Vaatii hyvää huumoria kestää epäonnistuminen aluksi helpolta näyttäneessä tehtävässä.

Leikkiminen ei olekaan ihan helppoa; kaikki eivät nimittäin edes osaa, halua tai uskalla leikkiä. Meille aikuisille voi olla vaikeaa leikkiä nyt korona-aikana lasten kanssa, kun ja jos leikki on ollut vain lasten oma juttu.

Nyt kuitenkin kannattaisi ottaa leikki sillä tavoin tosissaan, että antautuisi leikkimään. Poikkeustilassakaan ei kannata ottaa asioita liian vakavasti. Kaikkihan tietävät, että silloin asiat ovat huonosti kun sanotaan,  että ”tästä on leikki kaukana”.

Linkin takaa löydät muutaman vinkin, joiden avulla leikkiminen onnistuu…

Tiihonen A. 2015. Tervetuloa leikin maailmaan. (http://www.kokosuomileikkii.fi/kokosuomileikkii_artikkelit/tervetuloa-leikin-maailmaan/).Blogi sivulla Koko Suomi leikkii, 2.3.2015.