Blogi: Liikkuminenko liian kallista? Ei kai.

Liikkuminenko liian kallista? Ei kai.

Arto Tiihonen

Liikkuminenko liian kallista? Ei kai.

Viime vuosina on esitetty väitteitä, että liikkuminen olisi liian kallista. Ja se estäisi ihmisiä liikkumasta. Onko väite tosi vai niin sanottu kaupunkilegenda? Otetaanpa selvää.

Määritellään ensin liikkuminen eli siis esimerkiksi kävely, pyöräily, kuntojumppa, uinti ja pallopelit. Nämähän ovat suomalaisten yleisimmät liikuntamuodot. Näistä kävelemiseen ja pyöräilemiseen ei tarvita mitään harrastusmaksujakaan. Ja erinomaisia lenkkipolkuja löytyy melkein mistä vaan.

Kuntosaleihin voi ostaa kalliita, kohtuuhintaisia ja edullisia kortteja – hinta määrittyy myös harrastamisuseuden mukaan. Kuntojumppaa voi myös harjoittaa kotona ja ulkotelineillä ilmaiseksi. Itse esimerkiksi olen siirtynyt kokonaan ilmaisjumppien käyttäjäksi. Nyt korona-aikana olen melkein koukuttunut TV-jumppiin. Kovin vaikeaa ei myöskään ole keksiä itselleen omaa ohjelmaa.

Uinti on kesäaikaan ilmaista, mutta talvella saa toki maksaa jonkin verran. Uintikin kuuluu edullisiin harrastuksiin. Välineethän eivät ole kalliit. Pallopelejä voi harrastaa jopa ilmaiseksi yhä paremmilla lähiliikuntapaikoilla. Talviaikaan kenttämaksut toki joutuu maksamaan, mutta nekin voi usein jakaa pelikavereiden kesken. Oma sulkapallotuntini maksaa alle 4 euroa kerta.

Aktiivinen liikunta- tai urheiluharrastus voi tietysti tulla kalliiksikin. Jos harrastaa monta kertaa viikossa maksullisessa liikuntapaikassa ja/tai urheiluseurassa, niin kulut tietysti nousevat harrastususeuden, ohjauksen/valmennuksen ja välineiden laadun mukaan monessa lajissa korkeiksi ellei ole ns. fiksu kuluttaja. Lajien välilläkin on isoja eroja.

Aikuisten aktiivinenkaan liikuntaharrastus ei kuitenkaan tule kovin kalliiksi, vaikka mukaan laskisi välineiden hinnat. Välineiden ostohintahan saattaa tuntua kalliilta, mutta fiksumpi tapa laskea hintaa on se, miten monta tuntia tai kilometriä tuolla välineellä tai asusteella sen elinkaaren aikana saa.

Haastankin sinut vähän ”excelöimään” oman liikkumisesi hintaa. Jos se tuntuu liian kalliilta, niin mieti, missä voisit säästää. Uskon, että löydät kukkarollesi sopivat liikkumistavat! Tästä blogistani saat mallin, miten itse olen laskenut liikkumiseni hinnan.

Tiihonen A. 2017.  Liikkuminen on aina hintansa väärtti! (https://www.miksiliikun.fi/2017/04/13/liikkuminen-on-aina-hintansa-vaartti/). Blogi sivulla www.miksiliikun.fi, 13.4. 2017.

Jos haluat vielä laajemman kuvan siitä, mikä maksaa, kuka maksaa ja miksi maksaa liikunnassa ja urheilussa, niin tästä linkistä (https://areena.yle.fi/audio/1-1811853) aukeaa YLE Radio 1:n Mikä maksaa –ohjelma, joka kuultiin radiossa vappuaattona klo 10.00. Toimittajana Juho-Pekka Rantala ja vieraana liikuntasosiologi Arto Tiihonen.