Blogi: Rajakylä – liikkujan paratiisi

Rajakylä – liikkujan paratiisi

Arto Tiihonen

Vantaa on suurkaupunki, joka kasvaa kovaa vauhtia. Silti Vantaalta löytyy luontoa eli puistoja/puistikkoja, metsiä, soita, niittyjä, puroja, jokia, lampia ja järviä sekä peltoaukeita ja kallioisia harjuja hyvin lähellä asutustakin. Vantaalta löytyy myös Sipoonkorven kansallispuisto ja mainio Kuusijärven ulkoilualue vain muutamia mainitakseni. Tämän linkin (https://www.lipas.fi/liikuntapaikat) kautta voi muuten hakea lähes kaikki Vantaankin liikuntapaikat.   

Silti usein törmää ihmisiin, jotka eivät tunne lähiluontoaan tai edes lähiliikuntapaikkojakaan. Puistot ovat tuntemattomia, lenkkeilyreitit kokemattomia, lähiliikuntapaikoilla ei ole tullut käytyä tai pyörällä ei ole tehty yhtään pidempää lenkkiä lähiympäristön mielenkiintoisiin kohteisiin. Koronakaranteenin aikana olisikin mainio mahdollisuus tehdä lähiliikuntapaikkojen inventaario.  

Helppoa, ei välttämättä. Nykyaikana ihmiset ovat vähän niin kuin entisaikoinakin, kun luetettiin kokemustietoon. Silloin kysyttiin naapureilta suosituksia, kun kokoonnuttiin ompeluseuroihin, tiehoitokunnan kokouksiin tai nuorisoseuran talolle. Nyt vinkkejä ja suosituksia kysellään somessa. Joku joka on kokeillut ja käynyt on luotettavampi kuin vaikkapa kunnan virallinen info. Tai ehkei luotettavampi, mutta samaistuttavampi. Jos Mattikin, niin kyllä minäkin… 

Tällä periaatteella tein jokunen vuosi oman vantaalaisen kyläni liikuntapaikoista ja –mahdollisuuksista ”suosituskirjoituksen”. Siinä kerroin lähiliikuntamahdollisuuksista olivat ne Vantaalla tai Helsingissä, tärkeintä oli, että niihin pääsi helposti kylältämme. Oletan, että tällaisia ”maallikkosuosituksia” kannattaisi tehdä muillekin Vantaan kylille, taajamiin ja kaupunginosiin. Ehkä tällaisia kannattaisi julkaista Vantaan liikuntapalveluiden sivuillakin?